Latterliggjort

toxic-family

At have kontakt til vores sjæl er vigtigt og en stor del af det arbejde jeg laver, handler om at lære folk, at få den kontakt. Dernæst lærer de at kende forskel på sjælens stemme og egoets stemme. Egoets fornemmeste opgave er at beskytte os og sørge for vores overlevelse, derfor hader det at vi prøver noget nyt og udvikler os, da det er potentielt farligt for os.

Der er dog et område, hvor egoet faktisk uden at vide det, kan hjælpe os med at udvikle os. Og det er, når vi skal stå op for os selv og sige NEJ til at få vores grænser overtrådt. Jeg møder det igen og igen, at mennesker (både mænd og kvinder) ikke siger fra, når de bliver gjort grin med, latterliggjort og hånet.

Jeg tror, det er ekstra svært at sige fra, når vi bliver gjort grin med. Det er jo bare for sjov og det er en form, som altid (meget længe) har været brugt, hvis nogen er anderledes, ja så gør vi grin med dem, fordi de er en trussel, mod det vi står for. Og eftersom menneskets største frygt er at blive holdt uden for gruppen (fordi det i gamle dage, betød døden og stadig er det vi reagerer på, selvom vi jo bare kunne finde en anden gruppe) ja så griber mange til det middel at latterliggøre og håne. Dette sker i parforhold, større grupper og et godt større eksempel er England, som har meldt sig ud af gruppen E.U. og nu latterliggøres af mange. Lad mig dog holde mig til det som sker i parforholdet. For rigtig mange af dem som dagligt håner og latterliggør deres partner, er det blevet en meget dårlig vane, og det er egentlig ikke for at gøre skade og være ond.

At håne og latterliggøre, ja det er en rigtig dårlig vane og nej det er da ikke i orden. Så hvordan søren, får vi dem til at stoppe? Hvem kan lære dem det? Det kan de som bliver hånet og latterliggjort. Hvorfor? Fordi de her har en enestående mulighed for at lære at stå op for sig selv, for at lære at det er i orden at sige fra overfor, denne overskridelse af grænser, denne psykiske vold.

Hvorfor er det så svært at sige fra? Der er mange grunde, dog springer én i hovedet, når jeg arbejder med folk: Det er at de tillader alle små (uskyldige) latterliggørelser, og først når de er fyldt helt op og hånen er tilstrækkelig stor, siger de fra, og det ofte med at eksplodere. Det stopper muligvis hånen lige her og nu, men det holder næppe længere end til den næste dag.

Det som sker, når man vælger ikke at reagere på de små latterliggørelser, er faktisk at man tillader latterliggørelser, alle latterliggørelser, store som små. Så selvom det kan virke ”for meget” at reagere på de små overskridelser, er det faktisk meget vigtigt at reagere hver gang. Af to grunde. For det første står du op for dig selv, hvilket er en kærlig handling rettet mod dig selv, og for det andet har det en opdragende effekt. Ofte vil den person som gør det, egentlig ikke gøre dig ondt, det er bare blevet en vane, en måde at få energi på. Så ligesom når man opdrager hunde og bliver tålmodigt ved at lukke dem ud, hvis de tisser på gulvet, ja så siger man fra hver eneste gang.

Man behøver ikke gå i det helt store drama, for at gøre det og det er her du får den allerbedste hjælp fra dit ego, hvis opgave det er at forsvare dig og dine grænser. Dit ego giver dig adgang til ren vrede, som skabes i kærlighed til dig selv. Denne vrede er en vældig kraft, som oftest skræmmer den som oplever den, så der bliver hurtigt lagt låg på. Hvis du står i denne kraft/vrede uden at lade den sprutte og rase, men blot bliver stående i den, mens du siger: ”Jeg gør det på min måde, lad vær med at gøre nar!” Så har du meget bestemt sagt fra og stået op for dig selv. Det kan blive nødvendigt at sprutte lidt ild, måske, hvis budskabet ikke bliver forstået, og i stedet for udløser mere hån. Ultimativt må man flytte sig eller bede den anden om at gå.

Dette er et stort emne, hvor det kan være en fordel at have kendskab til dramaer, følelsernes liv og hvordan ego og sjæl samarbejder.  Hvis du har lyst til at arbejde med dette, så kontakt mig. Jeg tilbyder både workshops og individuel mentoring.

Be Sociable, Share!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*