Medfølelse eller selvmedlidenhed

self-pity

De fleste af os kender til medfølelse i den ene eller anden grad. Vi husker alle hvordan vi føler, hvis dem vi elsker fortæller om noget som er sket, der gør dem rigtig kede af det.
At have medfølelse betyder, at have en bevidst forståelse for et andet menneskes lidelse. Med andre ord at have medfølelse er, at være opmærksom på, have forståelse for og være følsom overfor et andet menneske. At bryde sig om, hvad det andet menneske føler og tænker og hvilke oplevelser det har.

De fleste af os er desværre opdraget til at tro, at det at have medfølelse med os selv, er det samme som at have selvmedlidenhed, hvilket vi forbinder med egoisme og vi ser på selvmedlidende mennesker som patetiske og utålelige. Den opfattelse er som at smide det mest dyrebare vi ejer ud, for medfølelse og kærlighed til os selv er den muld, som alt andet skal vokse i. Det vi gør, når vi er opdraget til at tro, at det at have medfølelse med os selv er negativt, er at undertrykke og ignorere vores egen smerte og leve på trods af den.

At vælge at give sig selv opmærksom medfølelse, er et reelt valg. At vælge at behandle sig selv godt i stedet for skidt, være forstående i stedet for dømmende og fra situation til situation vælge om du vil give dig selv lov eller du vil nægte dig selv, om du vil fokusere på det positive omkring dig selv eller det negative.

Hver beslutning stor eller lille fører dig tættere på kærlighed til dig selv eller tættere på selvhad.

Hvis du f.eks. kommer træt hjem fra arbejde og din søster ringer og spørger om du ikke kan komme og passe børnene, for babysitteren har meldt afbud og de har billetter til sådan en skøn forestilling. Hvilken beslutning vil bringe dig tættere på kærlighed til dig selv? Og hvilken tættere på selvhad? Jeg kan ikke, jeg er for træt, eller ok jeg kommer.

Og hvis du har spist lidt for meget og er træt, skal du så aflyse din løbetur i skoven eller skal du tage af sted?

Bliver du et bedre menneske af at straffe dig selv, dømme dig selv og tale nedsættende til dig, når du laver fejl?

At åbne hjertet mod sig selv og rumme sig selv og den følelse der er, tag ejerskabet på sig, det er også dig.

Har du lyst til at lære mere omkring at tage vare på dig selv, så du reelt kan være der for andre også, ja så send mig en mail.

Be Sociable, Share!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*