Tager du ansvar for dine egne følelser?

”Der fik du da lige ødelagt mit humør”

”Nu var jeg lige så glad og så ødelægger du det hele”

”Se nu hvad du fik mig til”

Udtalelser i den dur kender du sikkert udmærket, fra dig selv eller andre. Og når jeg siger, at du selv er ansvarlig for dit humør og dine følelser, vil du måske protestere.

Torben og jeg sad netop og snakkede om dette emne i en kaffepause ude i haven. Torben fortalte om en oplevelse han havde haft da han var 8 år gammel og gik til spejder. (At han kun var der 3 gange har muligvis noget med oplevelsen at gøre.) De skulle lave en opgave, hvor de skulle skrive noget ned og Torben ville skrive cowboybukser, men han kunne ikke stave til cowboy, så han skrev ko-drengebukser i stedet for, hvilket jo må siges at være meget kreativt. Da de voksne læste det, grinede de højt og Torben blev ked af det og flov.

Var det de voksnes skyld? Nej, det var det ikke. De ramte noget i Torben, som lignede noget han havde oplevet før. En oplevelse hvor han måske var blevet skældt ud, eller talt hårdt til, fordi han havde lavet en fejl eller gjort noget på en anden måde end den gængse. Derfor blev den samme følelse nu trigget, som var blevet undertrykt og nu lå gemt i kroppen.

Forestil jer en dreng som aldrig havde oplevet, at det var farligt at være anderledes, for hvem det at blive grinet af, ikke betød at man blev skubbet ud. Hvordan ville han reagere? Han ville grine med og måske spørge hvad der var sjovt og så ville han være stolt af, at kunne få de voksne til at grine.

Vores følelser vibrerer meget hurtigt og kan skifte på et nanosekund, derfor kan det være svært ikke at lade dem bestemme vores handlinger. Hurtigheden gør også at det føles som om, at den person som siger noget grimt til os, er skyld i vores følelser.

Her gælder det samme som med den 8-årige Torben, to forskellige mennesker ville reagere forskelligt på den samme fornærmelse, alt ud fra hvad de havde oplevet tidligere i deres liv og hvordan de havde tacklet det.

Det samme gælder den anden vej rundt. Du er ikke ansvarlig for andre menneskers følelser. ”Jamen, hvis jeg fortæller min bedste ven, at jeg ikke kan komme til hendes fødselsdag som foregår på en sejlbåd, så bliver hun ked af det.” Og så vil du hellere blive søsyg, fordi du tror, at du ville være ansvarlig for, at hun blev ked af det.

Bliver du ofte ramt og såret over noget andre siger og måden de siger det på? Eller er du bange for at sige hvad du mener, af skræk for at andre reagerer følelsesmæssigt?

Vi har alle oplevelser i barndommen, hvor vi er blevet overset af vores mor, råbt af, af vores far eller vi har haft oplevelser fra skoletiden, hvor vi ikke er blevet forstået og er blevet mødt med en streng hårdhed.

En bearbejdelse og forståelse af disse oplevelser vil gøre, at du står stærkere i dig selv og du vil vide, hvad der er på spil og kan bedre tage ansvar for dine egne følelser, når nogen rammer disse gamle følelser i dig.

Er du interesseret i at arbejde med disse ting og lære at lade dine følelser arbejde positivt for dig, ja så er det nu, du skal sende mig en mail. Det er aldrig for sent at gå i gang.

 

 

 

 

Be Sociable, Share!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*